Bijna 1 op 4 Belgen klaar om te switchen naar elektrisch rijden

Dit zijn de resultaten van een nieuwe studie van onafhankelijk onderzoeksbureau Profacts, in opdracht van het Zweedse high-performance elektrische automerk Polestar (Nasdaq: PSNY). De studie bij 2.008 Belgen wil nagaan in hoeverre België en de Belgen klaar zijn voor elektrische mobiliteit

60% van de Belgen is (sterk) positief. Zij geven een score van 6 op 10 of meer. 40% van de Belgen heeft echter nog heel wat vragen over elektrisch rijden. Er is dus meer nodig om de transitie naar duurzame
mobiliteit te versnellen.

Is de Belg klaar voor een elektrische wagen? 2% van de Belgen die een auto bezit, heeft nu al een volledig elektrisch model. De meest populaire keuze blijft benzine (58%), diesel (34%) of hybride (5%). Toch zal ons straatbeeld de komende jaren snel veranderen, zo blijkt uit het onderzoek. In de eerste helft van 2022 was namelijk 8,8% van de nieuw ingeschreven wagens elektrisch. Nog eens 1 op 4 (23%) Belgen geeft aan dat hun volgende wagen elektrisch zal zijn. Bij de jongere generatie (18 – 34 jaar) is dat zelfs bijna 1 op 3. Het toont aan dat onze maatschappij de transitie naar elektrische mobiliteit goed heeft ingezet.

Ervaring essentieel

Maar wat zorgt ervoor dat Belgen sneller de switch naar elektrische mobiliteit maken? De resultaten bevestigen dat een eerste ervaring met elektrisch rijden bepalend is, en heel wat twijfels kan wegnemen. Vandaag heeft 1 op 5 (21%) Belgen ervaring met een elektrische wagen. Zij staan veel positiever tegenover elektrische wagens dan het gemiddelde.

Gemiddeld is namelijk 30% sterk positief, dat percentage klimt naar 47% bij hen die die al ervaring hebben met elektrisch rijden. Dat is dus een stijging van 17%. Het aantal negatieve beoordelingen daalt bij deze groep ook tot 11% tegenover 18% van het gemiddelde. Huidige eigenaars van een elektrische wagen zijn bovendien overtuigd van de voordelen die elektrisch rijden met zich meebrengt. Sterker nog, 80% van de EV-bezitters staat achter de beslissing om elektrisch te rijden en ziet zichzelf dat in de toekomst blijven doen.

“Het is een mooie evolutie om te zien dat bijna 1 op 4 zegt dat hun volgende wagen een elektrisch model zal zijn, én dat maar liefst 80% van de huidige EV-bezitters opnieuw voor een elektrische wagen zouden kiezen in de toekomst. Het toont aan dat de beweging naar een elektrische mobiliteit mooi is ingezet”, aldus Jochen De Smet, President bij EV Belgium. De tevredenheid over elektrisch rijden neemt toe bij bestuurders die meer kilometers afleggenop jaarbasis.

Lies Eeckman, Managing Director Polestar: “Uit de resultaten blijkt dat ervaring en kennis essentieel zijn in de keuze van een elektrisch model. We moeten er dus voor zorgen dat mensen voldoende informatie krijgen zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken, en dat we hen een eerste ervaring met elektrisch rijden kunnen aanbieden. Dat is trouwens exact wat Polestar als merk wil doen: in onze Spaces krijgen mensen extra informatie over de wagens, en kunnen ze een testrit maken. We willen met onze Spaces dus inspireren en informeren. Volgens ons een ‘winning combo’ om de transitie naar duurzame mobiliteit te helpen faciliteren.”

Bron: https://www.fleet.be/bijna-1-op-4-belgen-klaar-om-te-switchen-naar-elektrisch-rijden/